Bewust eten

P1000459 1591

Ik geloof niet in strenge diëten of voedselschijven. Wel geloof ik in écht eten. Eten dat je lichaam en geest voedt en je energie geeft. De juiste voeding kan bijvoorbeeld beschermen tegen stress en burn-out, maar uiteindelijk gaat het er vooral om hoe je je door de juiste voeding vitaal en lekker in je vel voelt.

Je bent wat je eet. Zolang je je realiseert dat je letterlijk bestaat uit alles wat je de laatste tijd naar binnen hebt gewerkt, ga je voedsel anders bekijken.

Wanneer je je bewust wordt van de rol van voeding in je leven, je gezondheid en gemoedstoestand, kun je ‘leren’ mindful te eten. Met slechts een beetje kennis kun je leren hoe je voeding vóór je kan laten werken in plaats van tegen je, zodat je meer energie, een betere nachtrust en een vitaler en gezonder lichaam krijgt.

Waar gaat het met stress vooral mis? Het antwoord is: bij chronische stress. Die chronische stress kan natuurlijk komen door een te hoge werkdruk, gebrek aan lichaamsbeweging of langdurige psycho-emotionele stress. Maar evengoed veroorzaakt een menu met veel suikers, zout en alcohol chronische stress in je lijf.

Zodra je leert wat de bouwstenen zijn van goed en gezond eten en wat ons lichaam eigenlijk nodig heeft, kun je daarnaast ook blijven genieten van een frietje of een koekje. Als de basis maar goed is.

Voor mij zijn voedingscoaches Amber Albarda en Jolijn Pelgrum van Vegadutchie een groot voorbeeld. Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar simpele aanpassingen in de keuken voorraad maak je in een handomdraai lekkere en simpele gerechten, waar je niet lang voor in de keuken hoeft te staan.