Vitaliteit

Frankrijk 2011 301-001

Duurzame inzetbaarheid is een thema dat de laatste jaren bij veel organisaties op de agenda staat. Hierbij is het vitaal en gezond houden van medewerkers allang niet meer een zaak van de werkgever alleen. De focus ligt steeds meer op de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf. Organisaties doen er dus goed aan om een werkklimaat te creëren waarin medewerkers fysiek en mentaal fit kunnen blijven.

Vitaliteit is de sleutel tot dagelijks succes. 

Wat zijn de voordelen voor organisaties om hierin te investeren? Een belangrijk voordeel is dat werknemers langer gezond en met plezier door kunnen werken om vervolgens van hun pensioen te genieten. De huidige generatie moet namelijk veel langer doorwerken dan de vorige generatie. Een ander voordeel is dat werkgevers langdurige uitval en prestatieverlies kunnen voorkomen. Wat geldbesparing tot gevolg heeft. Wat je specifiek wilt bereiken met een vitaliteit beleid is voor iedere organisatie verschillend.

Ziekteverzuim terugdringen? Werkplezier vergroten? Teamspirit bevorderen? Mensen uitdagen op een heel ander vlak dan ze gewend zijn? Stress gevoelens verminderen? Het algemene doel is in ieder geval dat je medewerkers zich lekker in hun vel voelen en met plezier naar hun werk gaan.

Hoe zorg je ervoor dat je missie slaagt? Probeer medewerkers bewust te maken van hun gezondheid en werkbeleving. Doe onderzoek naar wat er leeft bij de medewerker, wat hen energie geeft of interesse heeft. Maak het zo aantrekkelijk mogelijk voor de medewerker om deel te nemen. En wees transparant over waar je als organisatie in wilt investeren. De kans is daarmee veel hoger dat de medewerker ook daadwerkelijk de verantwoordelijkheid neemt om met zijn eigen inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Vitaliteit vergroten

Mentaal

Mindful denken | Focus & creativiteit

Hoeveel effectiever zou jij zijn als het je lukte om tijdens je werk te focussen op wat echt belangrijk is? Als je je niet zou laten afleiden door wat er ondertussen allemaal in je hoofd, in je lijf en om je heen gebeurt?

Mensen die meer mindful zijn, zijn zelfbewuster en vitaler.

Mindfulnesstraining is een wetenschappelijk bewezen aanpak om effectiever met stress en druk op het werk te leren omgaan. Het opent de weg naar meer focus en creativiteit in het werk. Het leert je bewust keuzes te maken in plaats van te handelen op de automatische piloot. Lees meer over Mindfulness training

Inspiratiekaart Mindfulness - Aandachtigheid

Fysiek | Voeding

Bewust eten | Energie & vitaal

In deze cursus leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Ik geloof niet in strenge diëten of voedselschijven. Wel geloof ik in écht eten. Eten dat je lichaam en geest voedt en je energie geeft.

Met slechts een beetje kennis kun je leren hoe je voeding vóór je kan laten werken in plaats van tegen je, zodat je meer energie, een betere nachtrust en een vitaler en gezonder lichaam krijgt.  

De juiste voeding kan bijvoorbeeld beschermen tegen stress en burn-out, maar uiteindelijk gaat het er vooral om hoe je je door de juiste voeding vitaal en lekker in je vel voelt. Lees meer over Bewust eten.

1591

Fysiek | Beweging

Samen bewegen | Conditie & teambuilding

Bewegen helpt bij stress, maar een langdurig gebrek aan lichaamsbeweging zorgt juist voor stress in je lijf. Zorg dus dat je altijd blijft bewegen. Om je conditie te verbeteren en je fitter te voelen is het bijvoorbeeld lekker om te gaan hardlopen. Ook zul je merken dat je meer energie krijgt en minder vaak ziek bent.

Samen sporten met je collega’s is niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor de teambuilding. Het schept een band en stimuleert het postitieve gevoel dat je als team een prestatie hebt neergezet. 

Hardlopen is dé activiteit om calorieën te verbranden en je zult merken dat je voedingsbehoefte verandert. Je krijgt vaak minder zin in ongezonde dingen, zoals vette snacks, en juist meer zin in gezonde voeding, zoals fruit en groenten. Lees verder over Samen bewegen.

Frankrijk 2011 457