Talentontwikkeling

Talentontwikkeling vraagt om samenwerken

Dit artikel ondersteund mijn visie over het juist inzetten van talenten en het belang van een goede samenwerking in een team van medewerkers. De sleutel is mijns inziens: werk vanuit je eigen talent/kracht, werk aan een optimale onderlinge samenwerking en zorg dat het goed begeleid wordt door effectief leiderschap.

Mooi citaat uit dit artikel: “In teams waar een beroep wordt gedaan op talent is het duidelijk wie welke rol op zich neemt. Het is in die zin ook goed vergelijkbaar met een voetbalelftal waar de kwaliteiten van de spelers verschillen en de som van alle talenten uiteindelijk het resultaat bepaalt.”

shutterstock_136824494Bij talentontwikkeling denken we steeds minder vaak aan ‘klasjes’ met toppers en slimme jongens en meisjes die worden klaargestoomd voor een plek hoog in de boom. En dat is goed, want wie het beste uit zijn of haar medewerkers wil halen, spreekt iedereen aan op zijn of haar talenten. En omdat onze omgeving steeds meer uit verschillende netwerken gaat bestaan, werken we daarmee meteen aan een belangrijke vaardigheid: samenwerken.

Talent is van iedereen

Wie met het eigen talent aan de slag gaat, gaat een bijzonder proces in. Je gaat op zoek naar hetgeen je goed in bent, wat jouw drijfveren zijn en waar jezelf energie van krijgt. Je zoekt naar manieren om die persoonlijke kwaliteiten te ontwikkelen en krijgt ruimte om die kwaliteiten in te zetten en te excelleren in iets dat bij jou past. Je zou maar zo kunnen denken dat je in het centrum van de belangstelling staat…

View original post 359 woorden meer