Talentontwikkeling

Kus het talent en de creativiteit wakker!

Dit is een mooi voorbeeld hoe je je gesprekspartner stimuleert zelf na te denken over zijn/haar eigen ontwikkeling. Wees oprecht, geef uitleg en laat zien dat je zijn/haar mening en inzicht belangrijk vindt. Zo worden je gesprekken veel effectiever en haal je het talent van je gesprekspartner naar boven!

Een voorbeeld voor effectieve gespreksvoering:

Je begrijpt natuurlijk dat dit geen pleidooi is om je medewerkers als een gek te gaan zitten zoenen. Wat is het dan wel? Laat me je dat even voorspiegelen aan de hand van een anekdote.

shutterstock_156405437De afgelopen twee jaar was ik betrokken bij een grote organisatie die, heel terecht, veel meer gebruik wil maken van de aanwezige talent en capaciteiten die binnen de muren aanwezig zijn. Ze verwachten van iedereen een attitude die gericht is op groei en zo optimaal mogelijk bijdragen aan de resultaten. Het streven is om dit in de cultuur te verankeren. Daarom wordt organisatiebreed een programma uitgerold. Laat ik het: ‘Zo werken wij hier’, noemen.

Onderdeel van het programma is dat leidinggevenden gesprekken voeren met hun medewerkers en hen vragen naar hoe ze willen bijdragen en groeien in de komende periode. Als hulpmiddel is de leidinggevenden een ‘formulier’ aangereikt waarop een…

View original post 714 woorden meer