Talent Management

Het belang van gerichte stages

Sterkte4

“Welke talenten zijn nodig die uw organisatie succes gaan brengen?”

Voor organisaties zijn twee zaken van groot belang: wees op de hoogte van wat de arbeidsmarkt aan potentials heeft te bieden en streef een leeftijdsbewustpersoneelsbeleid na. Heeft u behoefte aan jong talent, denk dan eens aan het ontwikkelen van goed doordachte stagetrajecten.

Belangrijk is een slimme manier van werven, zo is gebleken uit mijn recente onderzoek ‘Hoe is de aansluiting van jongeren op de arbeidsmarkt?’ Kies niet voor een eenvoudige stage van een maandje, waarbij de stagiair(e) wordt beperkt tot de basistaken van een bepaalde functie. Denk buiten kaders van bestaande functies en zoek naar aansluiting van nieuw potentieel op strategie, ontwikkeling en verandering van uw organisatie. Met een goed ontwikkeld idee en een efficiënte aanpak bespaart u tijd en kosten.

“De nodige organisaties hebben een ‘kostenbesparende’ manier van werven via stages uitgeprobeerd, leert mijn onderzoek. In de praktijk blijkt dat echter een tijdrovende klus, die niet altijd consequent en effectief wordt aangepakt”

Zo worden geworven stagiair(e)s totaal niet uitgedaagd of beschikken ze niet of nauwelijks over de benodigde talenten en competenties voor de betreffende functie. Vaak met (voortijdig) vertrek als gevolg. En zo blijkt deze manier van werven uiteindelijk niet slim en/of kostenbesparend. Zeker in economisch moeilijke tijden is er nogal eens sprake van kortetermijnvisies en dat is jammer.

Wat maakt iemand succesvol in een bepaalde functie? Om de juiste ‘talenten’ in huis te halen, moet u eerst weten welke gedragscompetenties het verschil maken in een functie. Het opstellen van het juiste profiel voor een functie en het vormen van een complementair team van werknemers vraagt om een gezamenlijke, toekomstgerichte blik. Inzicht in het profiel van de huidige toppers helpt om scherp te krijgen welke talenten u zoekt.

“Een veel voorkomende valkuil is kloon gedrag. Leidinggevenden zijn geneigd om mensen te selecteren die op hen lijken”

Managers denken bovendien te veel aan de tekortkomingen van huidige werknemers, in plaats van de talenten die nodig zijn in de markt van morgen. De organisatiestrategie moet leidend zijn voor het benodigde competentieprofiel. Op basis hiervan kan heel gericht een functieprofiel worden opgesteld, kunnen de juiste scholen en universiteiten worden benaderd en kunnen de juiste stagiair(e)s worden geworven.

Een belangrijke voorwaarde is dat er voldoende draagvlak is bij alle medewerkers binnen de organisatie, dat er buiten kaders wordt gedacht en dat men niet bang moet zijn om de stagiair(e) verantwoordelijkheid te geven. Met zo’n goed doordachte aanpak kunt u hoge kosten voor werving en selectie wegstrepen tegen lage stagevergoedingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s